Mer om oss
Vi vil her gjerne dele vårt kjennskap til rafting på Sjoa og litt historie omkring elva – for de spesielt interesserte.
OM SJOA RAFTING AS
BEGYNNELSE
Sjoa Raftings første sesong gikk mye til å kartlegge hvilke elvestrekninger som var egnet for rafting. Vi hadde da med oss Michael Bennetts som var vår sikkerhetsansvarlig i 5 sesonger. Sjoa Rafting AS raftet den gang mye på øvre del av elva og særlig strekningen Gjendeosen – Maurvangen, en veldig spennende og intens tur, men kort.
De første årene hadde Sjoa Rafting AS tilhold forskjellige steder, inntil 1994-95 hvor vi begynte å etablere oss i Nedre Heidal og bygge ut basen vi har der nå. Sjoa deler leirområdet vårt, så vi er midt ute i det. 10 oktober 2004 brant store deler av leiren dessverre ned. Så var det å bruke vinteren til å bygge opp igjen. Og i mai 2005 var Sjoa Rafting AS klar for å ta imot gjester i ny leir. Men om det er aldri så galt, er det godt for noe. Den «nye» leiren ble en idyllisk perle, på Sjoas bredd. De aller fleste raftingturene Sjoa Rafting AS har på Sjoa avsluttes i bakevja inne i leiren. Så om du vil gjøre som Peer Gynt og plaske rundt i vann fra Gjende, kan du besøke Sjoa Rafting AS på Sjoas bredd i Nedre Heidal.
Om Sjoa Rafting AS videre utvikling
Andre elveaktiviteter kom etter hvert til. Emmet Lucey startet Team Extreme i 1994 og hadde kun elvebrettt på programmet. Emmet kom til NWR i 1989. Team Extreme ble solgt til NWR i 1998, og etter hvert fikk alle raftingoperatørene på Sjoa elvebrett på programmet. Det må innrømmes at Emmet med sin glødende interesse og engasjement skapte en god plattform for elvebrett på Sjoa.
I 2009 kjøpte Sjoa Rafting AS Villmarken Kaller. Dette selskapet ble startet av Cato Bergnord, en tidligere guide hos oss. Her fulgte duckier med. Dette er oppblåsbare kajakker, 1- eller 2-manns. Å sitte i en ducky på Sjoa er en intens, morsom, og krevende måte å utfordre Sjoa på. Og Sjoa Rafting AS er i dag det eneste selskapet som har dette på programmet.
For å ha tilbud til våre gjester i tilfelle elveaktiviteter er umulig å gjennomføre av en eller annen grunn, har vi utviklet noen landbaserte aktiviteter. Dette har vi kunnet gjøre takket vår plassering og areal. Vi har en paintballbane ute på øya. Her arrangerer vi også 5-kamper. På ei bru like ovenfor leiren arrangerer vi brupendel.
Vår samarbeidspartner Sjoa Klatrepark tilbyr opplevelser i høyden på Varphaugen.
Her er det også muligheter for å teste SUP. Stand Up paddle er en ny aktivitet på Lågen. Lågen er en storvolum elv og stilleflytende nord for Varphaugen og muliggjør SUP for store og små. Vårt søsterselskap, Sjoa Familierafting, holder til på Varphaugen. Dette selskapet tilbyr miljøvennlige, morsomme og utfordrende aktiviteter for store og små, og med særlig fokus på de yngste. Mange i vår region er oppvokst med at elva er farlig. Og det er den så klart, hvis du ikke tar dine forhåndsregler. Men hos Sjoa Familierafting kan ALLE oppleve spennende aktiviteter, uten å bli våt i buksa.
Sjoa Rafting Maurvangfossen 1990
Om Sjoa Rafting AS ledelse i dag
Årene går og de som startet Sjoa Rafting AS er fortsatt med, men ser fram til en rolig pensjonisttilværelse. I dag drives selskapet av annengenerasjon med Live Steihaug Aasheim som daglig leder. Hun er godt hjulpet av sin bror Anders, av lillesøskene Mathea og Ivar og av svigerfamilier og foreldre. Og om noen år vil forhåpentligvis tredje generasjon engasjere seg i driften av Sjoa Rafting AS.
Live og Anders 1989.
Mathea og Ivar 2004.